Ce-ai face cu banii de taxe dacă ți le-ar plăti SOLO? Fă testul și hai să vorbim despre adevăratele priorități. Vreau un an fără taxe

Publicat in 16 ian. 2024 de Ana Paun
3 min | 6928

6 greșeli frecvente la completarea Declarației Unice

Publicat in 16 ian. 2024 de Ana Paun | 3 min | 6928

Sumar

Articol actualizat la 01.01.2025

Declarația Unică este unul dintre documentele care dă mari bătăi de cap și ridică cele mai multe semne de întrebare în rândul contribuabililor. Schimbările aduse anual formularului ANAF și structura alambicată sunt principalele cauze pentru care cei mai mulți greșesc modul de completare. Din păcate, aceste greșeli atrag după sine sancțiuni, în cazul în care nu sunt remediate în timp util.

În continuare, ți-am pregătit o serie cu cele mai comune 6 greșeli întâlnite la completarea Declarației Unice. Dacă vrei să eviți aceste situații și să îți iei de pe cap grija declarației unice, află cum te ajută SOLO.

Calculul greșit al plafonului pentru pensie

Schimbările legislative creează multă confuzie în ceea ce privește plafoanele pentru plata CAS (pensie). Pentru a evita calculul greșit al acestor plafoane, este important să te asiguri că te raportezi la salariul minim brut corect. Astfel, pentru plata taxelor aferente anului 2024, vei ține cont de plafoanele de 12 și 24 de salarii minime brute. Salariul minim brut care se ia în considerare este cel valabil la data de 25 mai 2024, respectiv 3.300 de lei.

Calculul greșit al contribuției la sănătate

Cei care au și un contract de muncă în paralel cu activitatea PFA-ului sunt obligați să plătească contribuții la sănătate în cuantumul a 10% din venitul net, chiar dacă plătesc deja contribuții CASS din salariu.

Încadrarea eronată la normă de venit versus sistem real

Încadrarea la sistemul de impozitare este una dintre cele mai comune greșeli atunci când vine vorba de completarea declarației unice.

Astfel, dacă ai atât coduri CAEN la sistem real, cât și coduri CAEN la normă de venit, PFA-ul tău va fi impozitat în sistem real. De asemenea, dacă ai mai multe coduri CAEN la normă de venit, normele se cumulează și vei plăti taxe raportate la suma acestora.

Este important să știi că pe lângă codurile CAEN, mai este un aspect pe care trebuie să îl iei în considerare: totalul veniturilor de anul trecut. Astfel, dacă ai depășit pragul impus de lege (25.000 euro pentru 2024), vei trece la sistem de impozitare în sistem real în 2025.

Aplicarea incorectă a unor facilități fiscale

Legislația prevede anumite situații specifice în care un PFA beneficiază de facilități fiscale, care se schimbă anual și te pot induce ușor în eroare. Unul dintre exemple este reducerea normei de venit atunci când ești și angajat cu contract de muncă. În această situație, este necesar să verifici pe site-ul ANAF care este procentul care se aplică PFA-ului tău, în funcție de sediul social.

Selectarea rubricii de declarație rectificativă

Prima declarație unică din 2025 nu este o declarație rectificativă, deci nu este necesar să bifezi această rubrică la niciun capitol. Prima declarație depusă în 2025 este considerată declarație inițială, iar aceasta poate fi rectificată ulterior, cu o altă declarație, dacă este cazul.

Neverificarea recipisei

O altă greșeală comună la depunerea declarației unice este să nu verifici recipisa. Pentru a fi sigur că declarația ta a fost depusă și totul este în regulă, este necesar ca recipisa să nu aibă erori. În caz contrar, va trebui să revizuiești declarația și să o depui din nou.

Află de aici și ce greșeli trebuie să eviți la plata taxelor

DISTRIBUIE ARTICOL

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

10 ian. 2024 | 6 min

Ce este declarația unică?

28 feb. 2024 | 3 min

Declarația Unică 2024: cum te ajută SOLO
Alătură-te celor peste 11.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
11.000 de antreprenori fără griji