
Publicat in 15 apr. 2025 de Ana Paun
5 min
| 267
Publicat in 15 apr. 2025 de Ana Paun | 5 min | 267
Contractul de comodat poate fi o soluție practică atunci când ai un PFA care are nevoie de un sediu profesional sau de echipamente (mașină de cele mai multe ori), dar fără grija costurilor suplimentare.
Prin acest document, poți să folosești gratuit un bun (de exemplu, o cameră dintr-un apartament). Nu se schimbă proprietarul, nu se plătește chirie, e doar o înțelegere că poți folosi acel echipament sau spațiu o perioadă.
În acest articol, explicăm cum funcționează contractul de comodat, când este necesar, ce obligații implică și cum îl poți folosi corect pentru a evita probleme juridice.
Un contract de comodat este un document juridic prin care o persoană (comodant) oferă gratuit dreptul de folosință asupra unui bun altei persoane (comodatar) pentru o perioadă determinată.
La PFA-uri, acest contract este folosit cel mai des pentru stabilirea sediului profesional fără costuri de chirie.
Un aspect important este că comodantul și comodatarul pot fi aceeași persoană. De exemplu, dacă deții un apartament pe numele tău, poți încheia un contract de comodat între tine ca persoană fizică și tine ca Persoană Fizică Autorizată.
Există mai multe situații în care acest contract poate fi util:
Nu este obligatorie înregistrarea contractului de comodat la ANAF, însă trebuie să îl păstrezi alături de documentele tale. Dacă ai cheltuieli legate de acel bun (de exemplu, reparații pentru un laptop sau costuri de întreținere pentru o mașină), vei avea nevoie de contract pentru a le justifica în cazul unul control ANAF.
Comodantul (cel care oferă bunul):
Comodatarul (PFA-ul care folosește bunul):
Dacă PFA-ul folosește un laptop prin contract de comodat și acesta se defectează accidental, responsabilitatea reparației depinde de ce este menționat în contract. Dacă nu este specificat, PFA-ul (comodatarul) va fi cel responsabil pentru costuri, dar în principiu orice se strică din vina PFA-ului este responsabilitatea PFA-ului și ce se strică în afara acestor motive (obiect foarte vechi etc.) nu devine responsabilitatea PFA-ului.
Avantaje:
Dezavantaje:
Dacă ești în căutarea unui model de contract de comodat pentru PFA, poți folosi aceste modele, în funcție de nevoile tale:
Contractul de comodat este o soluție excelentă pentru PFA-uri care vor să economisească bani pe sediu sau echipamente.
Dacă ai deja un spațiu sau un bun pe care vrei să-l folosești pentru PFA, poți face un contract chiar între tine ca persoană fizică și PFA-ul tău.
Fie că ai deja un PFA sau te gândești să înființezi unul, SOLO vine în întâmpinarea ta cu o soluție ca lucrurile să fie simple și funcționale.
De la crearea contului și înființarea PFA-ului până la gestionarea contabilității și depunerea declarațiilor, SOLO se asigură că totul se întâmplă corect și răspunde oricăror întrebări sau nelămuriri ai.
Iar dacă nu ai un sediu social, îți găzduim PFA-ul la noi, ca să nu îți bați tu capul cu el!