Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită! Vezi detalii
Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită!

Publicat in 26 iun. 2023 de Ana Paun
4 min | 55646

Totul despre PFA în sistem real

Publicat in 26 iun. 2023 de Ana Paun | 4 min | 55646

Sumar

În România, sistemul de impozitare al PFA-urilor prevede două modalități diferite de taxare – sistemul real și norma de venit. PFA în sistem real este o variantă de înregistrare fiscală destul de utilizată în România, fiind potrivită pentru orice activitate. Află mai jos care sunt avantajele și dezavantajele acestei forme de organizare și ce taxe plătești în urma completării declarației unice.

Ce presupune impozitarea în sistem real?

În funcție de domeniul de activitate pe care îl alegi, sistemul de impozitare din România prevede două modalități de încadrare a activităților PFA-urilor, cu două abordări de taxare diferite – sistemul real și norma de venit. Diferența fundamentală între cele două este dată de modul de calcul al venitului în baza căruia se plătesc taxele și contribuțiile sociale.

Ce trebuie să știi înainte să alegi impozitarea în sistem real?

PFA-urile în sistem real înregistrează în contabilitate atât veniturile, cât și cheltuielile făcute în scopul desfășurării activității. Aceste cheltuieli sunt deductibile și se scad din venitul brut, astfel suma la care se raportează plata taxelor se micșorează. 

Este indicat să optezi pentru PFA în sistem real dacă preconizezi vei avea atât venituri, cât și cheltuieli deductibile, deoarece este mai avantajos din punct de vedere economic.

Sistemul de impozitare la normă de venit este potrivit doar pentru anumite domenii de activitate stabilite prin lege. Astfel, dacă nu te incadrezi cu codul CAEN la normă de venit, ești obligat să te îți înregistrezi PFA-ul în sistem real.

De asemenea, este important să știi că dacă inițial ai fost înregistrat ca PFA la normă de venit, însă ulterior ai generat venituri brute care au depășit plafonul de 25.000 de euro, atunci vei trece automat la impozitare în sistem real din anul următor. Dacă ai trecut la acest sistem de impozitare, nu îl vei mai putea schimba timp de 2 ani.

Ce taxe plătești când ai PFA în sistem real?

Atunci când optezi pentru PFA în sistem real, vei plăti următoarele taxe:

- 10% impozit pe venit, raportat la venitul net anual;

- 10% contribuții la sănătate (CASS), raportat la plafoanele de 6 și 60 de salarii minime brute; cu următoarele excepții:

  • sub 6 salarii minime brute vei plăti 1.980 de lei cu excepția cazurilor în care ești student, persoană cu handicap sau ai un contract de muncă în paralel, situație în care vei plăti 10% din venitul net chiar și sub acest plafon 
  • la depășirea a 60 de salarii minime brute, 19.800 de lei 

- 25% contribuții la pensie (CAS), raportat la plafoanele de 12 și 24 de salarii minime brute.

Impactul modificărilor fiscale din 2024

Din 2024, contribuția la sănătate se va calcula raportat la venitul net în locul plafoanelor de 6, 12 și 24 de salarii. De asemenea, ea devine o cheltuială deductibilă, iar PFA-urile care au venituri anuale mai mici de 60 de salarii minime vor plăti 10% din venitul net. Există două excepții însă:

  • PFA-urile care au venituri anuale mai mici de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti contribuția la sănătate raportat la acest plafon minim, adică 1.980 de lei. Fac excepție de la această regulă PFA-urile care au și contract de muncă în paralel, studenții și persoanele cu handicap. Acestea vor plăti 10% din venitul net, chiar dacă suma încasată este mai mică de pragul de 6 salarii.
  • PFA-urile care au venituri anuale mai mari de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti contribuția la sănătate plafonat, adică 19.800 de lei. 

Contribuțiile la pensie și impozitul rămân neschimbate. Astfel, contribuția la pensie este de 25% din plafoanele de 12 și 24 de salarii minime, după cum urmează: 

  • Pentru venituri mai mici de 12 salarii (39.600 de lei) - nu este obligatorie contribuția la pensie.
  • Pentru venituri între 12 și 24 de salarii - contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii.
  • Pentru venituri mai mari de 24 de salarii (79.200 de lei) - contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 salarii. 

Află mai multe despre taxele din 2024, în funcție de forma de organizare prin care îți desfășori activitatea.

DISTRIBUIE ARTICOL

01 mar. 2023 | 4 min

De ce diplomă ai nevoie la înființarea PFA-ului

12 iul. 2022 | 3 min

Cum alegi numele PFA-ului tău

04 oct. 2022 | 3 min

Ce este codul CAEN și cum îl alegi
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji