Publicat in 02 mai 2024 de Ana Paun
5 min | 3092

Primii pași după examenul de rezidențiat

Publicat in 02 mai 2024 de Ana Paun | 5 min | 3092

PFI

Sumar

Articol actualizat la 01.01.2025

Felicitări pentru absolvirea examenului de rezidențiat, un pas important în cariera de medic. Următoarea etapă implică luarea unor decizii semnificative referitoare la direcția profesională pe care dorești să o urmezi.

Acest articol este conceput pentru a te ghida prin diferitele opțiuni legale și fiscale disponibile, oferindu-ți informații despre ce înseamnă să lucrezi pe cont propriu sau să colaborezi cu un cabinet privat pentru a obține experiență. Vei găsi aici avantajele fiecărei opțiuni și resurse suplimentare care să te ajute să iei decizii informate și să te pregătești pentru viitoarele provocări în domeniul medical.
 

Alege-ți un scop

Alegerea scopului profesional este un pas esențial în cariera fiecărui medic după finalizarea rezidențiatului. Înainte de a lua orice decizie, este important să reflectezi la ce îți dorești să realizezi în următorii ani și cum îți vezi evoluția profesională. 

  • Îți dorești să-ți deschizi propriul cabinet medical unde să practici independent? 
  • Sau poate preferi siguranța și resursele pe care ți le poate oferi angajarea într-un cabinet medical privat sau o clinică? 

Fiecare dintre aceste opțiuni vine cu propriile provocări și beneficii, iar răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să determini forma de organizare juridică cea mai potrivită pentru tine, fie că este vorba de PFI (Persoană Fizică Independentă), CMI (Cabinet Medical Individual), sau SRL (Societate cu Răspundere Limitată).

Alege-ți forma de organizare juridică - PFI, CMI sau SRL?

După ce te-ai hotărât cu privire la modul în care dorești să profesezi ca medic (și ai răspuns la întrebările de mai sus), este timpul să selectezi forma de organizare juridică potrivită:

  • Îți dorești să colaborezi cu un medic sau cu o clinică = PFI;
  • Îți dorești să îți deschizi propriul cabinet medical = CMI sau SRL (vei mai jos avantajele și dezavantajele fiecăreia);

Ține minte că ai nevoie de PFI doar în cazul în care îți dorești să colaborezi cu o clinică. Dacă îți dorești să te angajezi, nu ai nevoie de PFI și poți să te angajezi cu contract individual de muncă. 

Ce presupune un PFI

PFI (Persoană Fizică Independentă) este forma juridică prin care cei cu profesii liberale (medici, avocați, arhitecți, etc.) își pot desfășura independent activitatea, conform legii.

Iată diferențele principale dintre un PFA și un PFI:

Activitate

PFA

PFI

Înregistrarea formei juridiceSe face la Registrul ComerțuluiSe face la ANAF, fie online prin SPV (Spațiul Privat Virtual) sau fizic la sediul ANAF aferent domiciliului din buletin
Codul eliberatCUI (Cod Unic de Înregistrare)CIF (Cod de Înregistrare Fiscală)
CosturiZero costuriZero costuri


 

De ce este PFI-ul forma de organizare juridică potrivită medicilor?

În primul rând, nu poți oferi servicii medicale printr-un PFA, deoarece profesia medicală este o profesie liberală, iar exercitarea ei în mod independent se poate face doar prin intermediul unui PFI, nu printr-un PFA.

Dacă îți dorești să faci și alte activități pe lângă activitatea medicală (precum susținerea cursurilor, seminariilor, etc.), atunci ai nevoie de PFA, pe care îl poți deschide separat. 

Am scris și un ghid pentru înființarea unui PFI, unde vei găsi pașii pentru înființare, ce acte și documente trebuie să depui, cum le completezi și ce taxe vei plăti ca medic în 2025.

Ce presupun un CMI și un SRL

Un CMI (Cabinet Medical Individual) reprezintă o o formă de exercitare liberală a profesiei medicale, fără personalitate juridică. Poate fi înființat doar de către medicul titular (cel care își desfășoară activitatea în cabinet), dar acesta poate angaja și colaboratori.

Un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este cea mai amplă formă de desfășurare a activității economice, din punctul de vedere al înființării și al contabilității, dar este și cea mai avantajoasă fiscal.

Iată diferențele principale dintre un CMI și un SRL:

 

CMI

SRL

CosturiZero costuri de înființare și posibile costuri pentru contabilitateCosturi de înființare și costuri mai mari față de CMI pentru contabilitate
TaxeTaxele se plătesc anual și, în funcție de venituri, includ și contribuții la sănătate și pensieTaxele se plătesc lunar, iar unele dintre ele sunt mai mici comparativ cu alte forme de organizare juridică
Avantaje și posibilitățiNu este nevoie de contabil și se poate colabora direct cu Casa Națională de Asigurări de SănătatePot fi mai multe coduri CAEN în obiectul de activitate, însă toate trebuie să fie din spectrul medical

Contabilitate pentru medici

Singura formă de organizare juridică în care ești obligat să ai contabil este SRL. Pentru PFA, PFI și CMI nu este obligatoriu, dar un contabil bun te poate scăpa de bătăi de cap. Citește pe larg despre contabilitate pentru medici
 

DISTRIBUIE ARTICOL

04 iul. 2023 | 5 min

PFI
Ghid de înființare pentru PFI

11 apr. 2022 | 3 min

Ce este o Persoană Fizică Independentă (PFI)

22 feb. 2024 | 4 min

Ce înseamnă să fii medic cu PFI
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji