Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită! Vezi detalii
Portează PFA-ul sau PFI-ul tău la SOLO în perioada 08/11 - 13/12, introdu codul BLACKFRIDAY24 în procesul de înregistrare și prima ta lună de abonament este gratuită!

Publicat in 05 aug. 2024 de Ana Paun
3 min | 1772

Reglementările e-Factura de la 1 iulie 2024

Publicat in 05 aug. 2024 de Ana Paun | 3 min | 1772

Sumar

Începând cu 1 ianuarie 2024, e-Factura a devenit obligatorie pentru toate persoanele juridice impozabile din România, inclusiv PFA, PFI și SRL. 

Deși procesul de implementare este încă în desfășurare, primele schimbări majore au intrat în vigoare la 1 iulie 2024

Ce s-a schimbat de la 1 iulie 2024?

De la 1 iulie 2024, toate facturile emise către companii sau PFA/PFI din România trebuie transmise și înregistrate exclusiv în Spațiul Privat Virtual (serviciul oferit de ANAF pentru interacțiunea online cu autoritățile fiscale). 

E-Factura trebuie emisă într-un format standardizat (XML) și se poate genera pe site-ul ANAF sau, mai simplu, într-o platformă online și apoi încărcată în SPV. O factură nu va fi considerată validă decât atunci când a fost verificată și semnată electronic de ANAF. 

Nu în ultimul rând, o e-Factura validată de ANAF nu poate fi modificată sau anulată. Facturile emise greșit vor trebui stornate și emise din nou. 

În plus, de la 1 ianuarie 2025 e-Factura devine obligatorie și pentru tranzacțiile B2C, adică pentru facturi emise către clienți persoane fizice.

În cât timp trebuie trimisă o e-Factura?

Conform noilor reglementări, orice factură emisă către o companie sau PFA/PFI din România trebuie trimisă în SPV în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii

Pentru a evita eventualele întârzieri, este recomandat să folosești servicii de facturare integrate, precum cele oferite de SOLO, care vor putea transmite informațiile automat în timp util. 

Ce se întâmplă dacă depășești termenul de transmitere sau nu trimiți factura în SPV?

Dacă o factură este transmisă în SPV după termenul legal de 5 zile, amenda aplicată este cuprinsă între 1000 și 2500 de lei și se aplică pe o singură lună calendaristică, indiferent de numărul facturilor întârziate.

În cazul în care o factură nu este transmisă în SPV, amenda va fi de 15% din valoarea facturii respective. 

Pe lângă amenda de la ANAF, dacă nu trimiți în SPV o factură emisă către o companie sau persoană juridică din România, aceasta nu are obligația legală să plătească factura respectivă. 

Ce cheltuieli trebuie să încarci în continuare în contabilitate?

Facturile către companii sau persoane juridice din România vor fi transmise prin noul sistem în și din SPV. Însă, anumite tipuri de cheltuieli vor trebui înregistrate ca și până acum în contabilitate. Găsești mai jos o listă cu câteva exemple:

  1. Bonuri fiscale (bonuri de benzină sau pentru cheltuieli de protocol)
  2. Cheltuieli înregistrate de la companii din străinătate
  3. Cheltuieli înregistrate de la persoane fizice
  4. Polițe de asigurare
  5. Deconturi de comision
  6. Ordine de plată

Cum te ajută SOLO cu e-Factura?

SOLO nu îți oferă doar contabilitate completă pentru PFA-ul sau PFI-ul tău, ci și cea mai simplă soluție pentru sistemul e-Factura, fără bătăi de cap. 

Prin doar câteva click-uri, beneficiezi de integrare cu e-Factura, iar SOLO va avea grijă să trimită în SPV toate facturile emise din contul tău și să descarce toate documentele primite de la furnizorii tăi din România, pentru ca tu să te concentrezi pe ce contează.

DISTRIBUIE ARTICOL

29 apr. 2023 | 3 min

Noutăți despre Declarația Unică în 2023

09 aug. 2022 | 5 min

Noul cod fiscal și ce se schimbă pentru PFA-uri din 2023?

19 sept. 2023 | 4 min

Modificări fiscale 2024
Alătură-te celor peste 10.000 de SOLOprenori care nu mai fac drumuri la contabil
10.000 de antreprenori fără griji